Als woorden tekortschieten

Zijpad

Scripta melius is een tekstbureau en houdt zich daarom bezig met het (geschreven) woord. Wanneer woorden tekortschieten, nemen schrijvers hun toevlucht tot metaforen, beeldspraak, waarvoor de lezers hen dankbaar zijn. Gelukkig beschikken we niet alleen over talige metaforen, maar ook over echte beelden en zelfs over bewegend beeld. Hoe de fascinatie voor film – en in het bijzonder de Spaanse film – mijn leven kwam verrijken, beschreef ik in ¡Viva el cine Español!, een artikel voor FOCO, het tijdschrift van de Vereniging Docenten Spaans in Nederland.

 

The Spanish Civil War: History, Memory and Representation

Cardiff, 9 en 10 februari 2008

Over de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) bestaan veel mythes en misverstanden, wat ook blijkt uit berichten in de kwaliteitskranten. Zo meldde de NRC dat de 429 Spaanse geestelijken die in oktober 2007 zalig werden verklaard slachtoffer van de dictatuur van Franco waren, terwijl de Volkskrant op 15 februari berichtte dat het de republikeinen waren die zesduizend geestelijken vermoordden. (De NRC heeft gerectificeerd.)

Julian Casanova van de universiteit van Zaragoza, een van de keynotespeakers, schetste hoe de Spaanse katholieke kerk betrokken was bij het onderdrukkende regime tijdens de burgeroorlog en de Franco-dictatuur.

Historicus Paul Preston onderbouwde zijn stelling dat veel oorlogscorrespondenten en schrijvers die met een neutrale houding naar Spanje afreisden, door wat ze zagen de kant kozen van de bedreigde Republiek. Dat hun berichten lang vaak de lezers niet bereikten, had alles te maken met de politieke en religieuze signatuur van de Amerikaansen en Engelse kranten.

Historica Helen Graham betoogde dat het het massale moorden en opsluiten – de concentratiekampen deden dienst tot het eind van de jaren veertig – het fundament legde voor de dictatuur. Spanje was in de jaren veertig één grote gevangenis.